Budoucnost školního stravování aneb školní jídelna jako restaurace
Pro koho: vedoucí a pracovníky školních jídelen, vedení mateřských a základních škol, učitele v mateřských a základních školách, rodiče, tvůrce politik, zástupce zřizovatelů škol a další.
Proč bych se měl účastnit: Ministerstvo zdravotnictví bylo pověřeno vládou vypracovat nové znění vyhlášky o školním stravování. Jak bude vypadat školní stravování v budoucnu? Jaké priority a cíle si vláda určila? Jak funguje školní stravování ve Švédsku – máme se inspirovat? Jaké zkušenosti mají školní jídelny s bufetovým výdejem obědů? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď, pokud se přihlásíte na naši dubnovou konferenci.
Cena: zdarma
Registrace: registrace byla ukončena
Program:
15:00 – 15:05
Uvítání účastníků, Tom Václavík, Skutečně zdravá škola, z.s.
15:05 – 15:25
Budoucnost školního stravování v České republice, Václav Pláteník, náměstek Ministra zdravotnictví
15:25 – 15:40
Co přinese připravovaný Legislativní rámec EU pro udržitelné potravinové systémy v oblasti veřejného stravování, Wim Debeuckelaere, Evropská komise, DG SANTE, Unit SANTE E.1 – Farm to Fork Strategy (v angličtině, tlumočeno do češtiny)
15:40 - 15:55
Hlavní překážky a příležitosti využívání kvalitních potravin z regionu školy ve školním stravování: Jan Moudrý, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Fakulta zemědělská a technologická
15:55 - 16:15
Jak se stravují švédské děti: Ulrika Backlund, WWF Švédsko, projekt SchoolFood4Change (v angličtině, tlumočeno do češtiny)
16:15 - 16:30
Základem dobré školní restaurace je kuchař/kuchařka: Jak by měly vypadat školní jídelny podle Asociace kuchařů a cukrářů se s námi podělí Tomáš Popp. Zaměří se především na systém práce v kuchyni, vzdělávání a práci se surovinami.
16:30 - 16:45
Výhody bufetového výdaje školních obědů, případová studie z Masarykovy základní školy Tanvald: Michal Debrecéni, ředitel programu Primirest a Jana Duňková, ředitelka školy
16:45 – 17:00
Jak si školní stravování představují pracovníci školních jídelen? Příklady z praxe:
- Romana Opršalová, vedoucí školní jídelny, Střední odborné učiliště gastronomie, U Krbu 521/45, Praha 10
- Renata Převrátilová, veducí školní jídelny, Základní škola a mateřská škola Hvožďany
Závěrečná diskuse, shrnutí výstupů konference
Zpět na výpis