Umět si připravit a uvařit zdravý a chutný pokrm je dovednost, kterou by měl mít každý. Osvojovat si tuto dovednost je navíc velká zábava. Je to dovednost, kterou si ze školy žák odnese a udrží po zbytek života.
V rámci programu Skutečně zdravá škola vyzýváme mateřské školy k tomu, aby zapojovaly děti do aktivit, které je nadchnou pro vaření a vzdělají je o tom, jak při výběru pokrmů vybírat ty zdravé. Níže najdete spousty materiálů, které můžete využít v hodinách vaření s dětmi v mateřských školách. .
Úvod do tématu
Zdravé vaření s dětmi - metodika pro učitele - úvod do tématu:
Návod poskytuje pedagogům přehled nejdůležitějších tematických oblastí, které by měly být zahrnuty do kurzu vaření, s důrazem na upřednostňování zdravé výživy a místních produktů. Jsou to: bezpečnost a hygiena při práci, nakupování, plánování kurzu vaření a vaření samotné.
Metodické materiály a návody
- Kvašená zelenina - pickles, pro předškoláky MŠ a 1.a 2. ročník ZŠ
- Celozrnný mufin, pro předškoláky a žáky základní školy od 1. do 2. ročníku
- Pečená jablka, pro děti MŠ a 1.-2. třídu ZŠ
- Avokádo, pro děti MŠ a 1.-2. třídu ZŠ
- Slané pohoštění - šneci, pro děti MŠ a 1.-2. třídu ZŠ
- Vánočni cukroví, pro děti MŠ a 1.-2. třídu ZŠ
- Zdravé kuličky pro nejmenší
- Chia pudink, pro předškoláky MŠ
- Výroba sýra, pro děti MŠ a žáky 1.-2. třídy ZŠ
- Povidla a křížaly, pro děti MŠ
- Domácí nudle, pro děti MŠ
- Marmelády, pro děti MŠ
- Doporučení a tipy na odšťavňování a mixování
Kritéria programu Skutečně zdravá škola
Zařazením didaktického materiálu do výuky plní škola tato kritéria:
- B16 Všechny děti mají možnost účastnit se činností spojených se vzděláváním o základech vaření.
Klíčové kompetence:
Realizací aktivit z metodik jsou rozvíjeny tyto klíčové kompetence: komunikativní kompetence, kompetence k řešení problémů, pracovní kompetence
Cíle udržitelného rozvoje:
Realizací aktivit z metodik pomáháte naplňovat tyto Cíle udržitelného rozvoje OSN:
- 2. konec hladu
- 3. zdraví a kvalitní život
- 4. kvalitní vzdělávání
- 12. odpovědná výroba a spotřeba