Metodické materiály a návody pro učitele

Z navržených témat vyberte oblast, která vás zajímá. Můžete zvolit i cílovou skupinu, hledat i podle názvu nebo klíčového slova. 



Senzorické vzdělávání dětí metodou SAPERE
Senzorické vzdělávání dětí metodou SAPERE
Vzdělávací metoda SAPERE - osvědčený přístup, zaměřený na rozvoj zdravých stravovacích návyků u dětí, přináší nový pohled na výchovu k výživě: prostřednictvím zábavy, bez zákazů a varování. Metoda SAPERE dává žákům příležitost dozvědět se více o svých smyslech a být na ně hrdí. Neexistuje žádná správná nebo špatná chuťová zkušenost. Každá zkušenost a každý názor je respektován. Metoda SAPERE splňuje mnoho cílů školského systému tím, že obohacuje slovní zásobu, učí se věnovat pozornost vlastním zkušenostem a vyjadřovat svůj názor. Tím, že dětem dává příležitost vyjádřit své vlastní chuťové zkušenosti, umožňuje jim také naučit se přijímat rozdíly ve vnímání mezi jednotlivci.
více
Vaření ze sezónní zeleniny
Vaření ze sezónní zeleniny
Inspirace do hodin přípravy pokrmů pro 2. stupeň základních škol i pro šikovné děti na prvním stupni. Také vhodné pro projektové dny. Jedenáct receptů s tipy na všímavé chvilky při vaření. Recepty jsou založené na sezónnní zelenině - vaříme z toho, co nám příroda v každém ročním období nabízí čerstvého a právě sklizeného. V zimě potom ze surovin, které se dají v našich podmínkách uskladnit. Každý recept obsahuje doplňkové informace a tipy k vaření a náměty k vyprávění během vaření a stolování.
více
Slavnosti
Slavnosti
Inspirace do hodin přípravy pokrmů pro 2. stupeň základních škol i pro šikovné děti na prvním stupni. Také vhodné pro projektové dny. Sedm receptů s tipy na všímavé chvilky při vaření. Vaření ze sezónních produktů, zážitek z koloběhu roku a vybraných tradic: MASOPUST, ČARODĚJNICE, LETNÍ SLUNOVRAT, OSLAVA ÚRODY A HOJNOSTI, DUŠIČKY/HALLOWEEN, SVATOMARTINSKÉ POSVÍCENÍ, ADVENT A VÁNOCE.  Každý recept obsahuje doplňkové informace a tipy k vaření a náměty k vyprávění během vaření a stolování a také k úpravě stolu.
více
Příběhy z farem
Příběhy z farem
Díky hře si uvědomíme, jaká je cesta potravin na náš stůl, kolik práce stojí za výrobou potravin, v čem spočívá specifičnost zemědělství oproti ostatním odvětvím lidské činnosti a v čem spočívá hodnota biopotravin.
více
Jak si vybíráme jídlo?
Jak si vybíráme jídlo?
V tomto metodickém balíčku uvádíme aktivity, které žákům přiblíží, jak se správně rozhodovat v oblasti výběru potravin a kdo a jak je může ovlivňovat. Aktivity mohou provádět samostatné třídy nebo celá škola v rámci speciální tematické akce. 
více
Jídlo a já
Jídlo a já
Vzdělávací program pro žáky 6. - 7. ročníku ZŠ v délce 16 hodin. V rámci programu žáci získají základní přehled o problematice výživy: hlavní pojmy, složení jednotlivých druhů potravin, rozdíl mezi přirozenými a průmyslově upravenými potravinami, význam výživy pro zdraví, souvislost výživy a civilizačních onemocnění, základní výživová doporučení, poruchy příjmu potravy. Součástí programu je řada praktických cvičení, exkurze na farmu a společná příprava několikachodového menu ve školní kuchyňce.
více
Chov slepic na školních zahradách
Chov slepic na školních zahradách
V posledních několika letech se chov slepic těší obnově a mnoho škol se této zábavě s vajíčky věnuje. Péče o slepice může dětem pomoci navázat spojení se světem přírody a se zvířaty. Práce spojené s péčí o slepice mohou být také spojeny s celou řadou výukových jednotek. Navíc to spojuje žáky s hodnotami o tom, odkud pochází jejich jídlo, a umožňuje jim, aby si pak sami vybírali kvalitní potraviny. Tento praktický průvodce vám pomůže se rozhodnout, zda chcete slepice ve škole chovat.
více
Karetní hra "Voda a sucho"
Karetní hra "Voda a sucho"
Hru s kartami na téma „voda a sucho“ jsme vytvořili pro učitele základních škol jako nástroj vzdělávání žáků o příčinách, důsledcích a možných řešení problematiky sucha v krajině a lese, v zemědělské krajině, ve městě a v domácnosti. Hra s kartami je vhodný metodický materiál do formálního i neformálního vzdělávání. 
více
Natočte farmu - návod pro žáky jak vytvořit film z návštěvy farmy
Natočte farmu - návod pro žáky jak vytvořit film z návštěvy farmy
S pokračujícím vývojem stále levnějších a dostupnějších forem technologií roste schopnost používat film jako médium pro vzdělávání. S příchodem tabletových počítačů a chytrých telefonů již není nutné vlastnit konvenční videokameru, abyste se mohli ponořit do zábavného a vzdělávacího světa filmové tvorby. Úkolem žáků je vytvořit film o své návštěvě na farmě. Pomůže jim to nejen prozkoumat téma jídla a zemědělství novým způsobem, ale také se seznámí s novými technologiemi, rozvinou digitální kompetence a klíčové dovednosti, jako je týmová práce a komunikace. Příručka obsahuje všechny informace, které bude pedagog a žáci potřebovat, abyste mohli vstoupit do zábavného světa filmové tvorby. Příručka je rozvržena do tří částí. Každá část zahrnuje řadu aktivit pro žáky.
více
Vliv zemědělství na přírodu, krajinu a životní prostředí
Vliv zemědělství na přírodu, krajinu a životní prostředí
Zemědělská produkce potravin má zásadní vliv na vzhled krajiny, stav životního prostředí člověka i přírody. Zemědělství se řadí k největším znečišťovatelům povrchových i podzemních vod. Text seznamuje učitele s vlivem zemědělství na přírodu, krajinu a životní prostředí, v tomto případě je podrobněji rozebrán jeho vliv na čistotu vod. V textu jsou zmíněny hlavní příčiny ohrožení vod a možnosti řešení, včetně konkrétních případů dobré praxe a námětů do výuky. Metodické listy mají za úkol přiblížit jim zábavnou a aktivizační formou obsah a význam základních zemědělských pojmů. V konečné fázi pak zaměřit myšlenkový přístup žáků od lhostejnosti k aktivnímu zájmu o způsoby péče o půdu, vodu a zemědělské systémy.
více
Zemědělství a klimatické změny
Zemědělství a klimatické změny
Produkce, výroba, transport, obchodování a konzumace potravin má zásadní vliv na klimatické změny. Oblast zemědělství, potravinářství a související obory, patří k největším zdrojům skleníkových plynů. Text seznamuje učitele se základními podmínkami, které ovlivňují zemědělství, mezi něž patří i klima. Rovněž se soustředí na podmínky typické pro Českou republiku a uvádí hlavní projevy či náznaky změny klimatu, ke kterým v poslední době dochází. Dále naznačuje hlavní důsledky a rizika i nové příležitosti, které tyto změny přinášejí pro zemědělskou produkci.  Jsou zde zmíněny také možnosti adaptačních opatření v zemědělství, včetně konkrétních případů dobré praxe a námětů do výuky.
více
Jídlo z blízka - metodický materiál pro učitele
Jídlo z blízka - metodický materiál pro učitele
Publikace je určena pro učitele druhého stupně základních škol a středních škol a představuje základní informace o problematice potravinového systému a včetně jeho dopadů na životní prostředí. Dále seznamuje čtenáře s metodami udržitelné produkce potravin a příklady možností snížení její celkové energetické náročnosti. Závěrem představuje koncept „jídla zblízka“ a zdravotní, ekologické, ekonomické a společenské výhody využívání čerstvých a sezónních potravin a surovin od místních či regionálních zemědělců a výrobců.
více
Ekologické zemědělství - metodický manuál pro učitele
Ekologické zemědělství - metodický manuál pro učitele
Ekologické zemědělství - metodický manuál pro učitele je návodem na realizaci vzdělávacího programu na téma „ekologické zemědělství“. Návod popisuje základní pravidla a principy ekologického hospodaření a předkládá soubor vzdělávacích aktivit, které mohou být pro učitele inspirací, jak ekologické zemědělství zařadit do výuky. Metodický materiál je určen pro žáky druhého stupně ZŠ a pro studenty SŠ, kteří jsou pomocí blokové výuky vedeni k pochopení důležitosti ekologického zemědělství.
více
Vaření
Vaření
Vzdělávací program (8 dvouhodinových bloků) k předmětu příprava pokrmů na 2. stupni ZŠ.  Program je příkladem, jak vést hodiny vaření atraktivně a inovativně tak, aby byli aktivně zapojeni všichni žáci, aby docházelo k rozvoji klíčových kompetencí a současně aby připravované pokrmy byly v souladu se zásadami zdravé výživy, s důrazem na vaření ze základních přirozených potravin. V rámci programu žáci pracují samostatně v několika skupinách, jež mají různou náplň činnosti, a plní zadané úkoly dle pracovních listů. Na závěr každého bloku proběhne společná degustace připravených pokrmů a prezentace výsledků práce ostatních skupin.
více
Příklady dobré praxe
Příklady dobré praxe
Tento dokument byl vytvořen s cílem motivovat školy a pedagogické pracovníky k dalšímu shromažďování nových poznatků v oblasti stravování ve školních jídelnách, ke sdílení informací v rámci komunity a k vytváření pracovního a vzdělávacího prostředí pro své žáky, které bude nositelem pilířů udržitelnosti a především zdravého životního stylu. To má ukázat skutečné pozitivní využití našeho přínosu a následné uplatnění v praxi. Protože jen společnou prací a uplatněním našich dosavadních znalostí a zkušeností můžeme změnit naše prostředí k lepšímu.
více
School Food Climate Challenge - Změňte svět prostřednictvím jídla
School Food Climate Challenge - Změňte svět prostřednictvím jídla
Hledáte jako učitel způsoby, jak své studenty vzdělávat o vlivu produkce a spotřeby potravin na změnu klimatu? Nabízíme vám inspirativní a praktické návody. Prozkoumejte je a pomozte mladým lidem pozitivně ovlivňovat životní prostředí. Mladí tvůrci změn v oblasti potravin - Young Food Changemakers Challenge vyzývá studenty a jejich učitele, aby využili svou představivost, nadšení a píli a vytvořili nápady, které by řešily současné problémy v potravinovém systému. Při realizaci svého projektu zlepšíte zdraví a pohodu školní komunity, naučíte se novým dovednostem, vytvoříte pozitivní změnu a stanete se součástí hnutí v celé EU.
více